Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

LOTTO LOGO

MOLTEN LOGO

SPALDING LOGO

 

BASKETBALL SHOES 

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τύποι παπουτσιών: μποτάκια, ημι-μποτάκια, χαμηλά

Τρεις είναι οι βασικοί τύποι παπουτσιών που υπάρχουν για το μπάσκετ: τα μποτάκια (high-tops), τα ημι-μποτάκια (mid-tops) και τα χαμηλά παπούτσια (low-tops). Όσον αφορά στο ποιος τύπος σας ταιριάζει περισσότερο, αυτό εξαρτάται από στο στυλ παιχνιδιού σας και τις προσωπικές επιλογές. Ο κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία περιγράφονται παρακάτω:

  • Μποτάκια (high-tops): Από τους τρεις τύπους παπουτσιών τα μποτάκια είναι αυτά που προσφέρουν την καλύτερη συγκράτηση της ποδοκνημικής άρθρωσης και περισσότερη σταθερότητα. Παρόλα αυτά τα μποτάκια είναι σε γενικές γραμμές τα βαρύτερα από τους άλλους δυο τύπους λόγω της επιπλέον ποσότητας υλικού που απαιτεί η κατασκευή τους. Εάν ψάχνετε για την μεγαλύτερη δυνατή προφύλαξη της ποδοκνημικής σας και δεν σας ενοχλεί ο λίγο παραπάνω όγκος, αυτός ο τύπος παπουτσιών είναι αυτός που σας ταιριάζει περισσότερο.       
  • Ημι-μποτάκια (mid-tops):  Τα ημι-μποτάκια είναι πιο χαμηλά από τα μποτάκια, δηλαδή το πάνω μέρος τους σταματάει στο ύψος του αστραγάλου. Έτσι επιτρέπουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα ικανοποιητική υποστήριξη της ποδοκνημικής άρθρωσης. Τα ημι-μποτάκια είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τύπος παπουτσιών για μπάσκετ και είναι η καλύτερη επιλογή για παίκτες που παίζουν σε όλο το γήπεδο ή για αρχάριους παίκτες.
  • Χαμηλά παπούτσια (low-tops): Το βασικό πλεονέκτημα των χαμηλών παπουτσιών είναι ότι είναι τα ελαφρύτερα από τους άλλους δύο τύπους. Θεωρητικά, αυτός ο τύπος επιτρέπει στους γρήγορους παίκτες να εκμεταλλεύονται την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα τους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί δεν προσφέρουν αρκετή υποστήριξη της ποδοκνημικής άρθρωσης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμών.  

Καθορίστε το στυλ παιχνιδιού σας

 Τι είδους παίκτης είστε; Είστε παίκτης διεισδυτικός που βασίζεστε στην ταχύτητα και την εκρηκτικότητα σας για να διασπάσετε την αντίπαλη άμυνα; Ή μήπως προτιμάτε να διεκδικείτε την μπάλα κάτω από το καλάθι μαζί με τους δυνατούς και ψηλούς παίκτες της αντίπαλης ομάδας; Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των κυρίαρχων στυλ παιχνιδιού και των παπουτσιών που ταιριάζουν στο καθένα από αυτά.

  • Ψηλός-δυναμικός παίκτης (power player): Ως επί το πλείστον αυτοί οι παίκτες παίζουν κοντά στο καλάθι ή στο low post (θέση 5) όπως λέγεται στην μπασκετική ορολογία. Επειδή το παιχνίδι στη θέση αυτή εμπεριέχει σωματική επαφή με τους αντιπάλους και πολλές διεκδικήσεις της μπάλας στο αέρα, οι παίκτες που παίζουν εκεί χρειάζονται παπούτσια που να τους προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία και σταθερότητα. Για το λόγο αυτό τα μποτάκια είναι ο καταλληλότερος τύπος παπουτσιών για αυτούς αφού το επιπλέον βάρος και ο επιπλέον όγκος που έχουν δεν επηρεάζει σημαντικά την απόδοση στη θέση αυτή.
  • Γρήγορος παίκτης (speedster): Οι γρήγοροι παίκτες βασίζονται περισσότερο στην ταχύτητα και την εκρηκτικότητα τους (θέση 1) και για το λόγο αυτό δεν θέλουν βαριά και δυσκίνητα παπούτσια που να τους στερούν αυτά τα δυο χαρακτηριστικά τους αλλά απεναντίας παπούτσια που να εξυπηρετούν τις διαφορές γρήγορες κινήσεις που κάνουν. Για αυτούς τους παίκτες τα ελαφρύτερα χαμηλά παπούτσια - τα οποία όμως μπορούν να παρέχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο υποστήριξης και σταθερότητας - ίσως είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή τους επιτρέπουν να εκμεταλλευτούν σε μέγιστο βαθμό την ταχύτητα στο παιχνίδι τους.
  • Παίκτης όλου του γηπέδου (all around player): Οι παίκτες αυτής της κατηγορίας κάνουν λίγο απ’ όλα παίζοντας σε όλες σχεδόν τις θέσεις του γηπέδου είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση (θέσεις 2, 3, 4). Έτσι χρειάζονται παπούτσια που προσφέρουν προστασία, σταθερότητα και ελαστικότητα, χωρίς όμως να είναι πολύ βαριά, κατά συνέπεια τα χαμηλότερα αλλά και ελαφριά ημι-μποτάκια είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για αυτούς.

Πηγή: http://basketball.isport.com

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιλέγοντας αθλητικά παπούτσια

Τι τύπο πέλματος έχετε

Φροντίδα των αθλητικών παπουτσιών

Τι νούμερο παπούτσια φοράτε - μετατροπή από EU σε UK, US